Home / Nieuws
  Het nieuwe WAO-stelsel: Wet WIA

<< 22-01-2005 >>

Het kabinet wil de huidige WAO op 1 januari 2006 vervangen door de Wet WIA (Werk en Inkomen naar arbeidsvermogen). Hier vindt u de stand van zaken zoals bekend per december 2004.

In de Wet WIA staat werk voorop. Financiële prikkels stimuleren werkgevers er alles aan te doen om gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers aan het werk te houden of helpen. Werknemers worden financieel gestimuleerd om zoveel mogelijk te blijven werken. Het accent ligt op wat mensen nog kunnen in plaats van wat zij niet meer kunnen.

De wet bestaat uit 2 regelingen:

  • de regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA) en
  • de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA).
Regeling Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA)
  • De IVA is voor werknemers die volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn.
  • Een werknemer is volledig en duurzaam arbeidsongeschikt als hij niet meer dan 20% van zijn laatstverdiende loon kan verdienen en er geen of een geringe kans is op herstel. Het gaat dus om de categorie werknemers die 80%-100% duurzaam arbeidsongeschikt zijn.
  • De IVA-uitkering bedraagt 70% van het laatst verdiende (maximum) dagloon.

Het kabinet wil de instroom in de IVA beperken tot maximaal 25.000 per jaar. Als dit lukt en de loondoorbetaling in de eerste twee ziektejaren binnen de afgesproken grenzen blijft (maximaal 170% van het loon over de eerste twee ziektejaren), dan wordt de IVA-uitkering achteraf verhoogd met 5% tot 75%.

Regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA)
De WGA geldt voor werknemers die na twee jaar ziekte tenminste 35%, maar niet volledig duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Werknemers die minder dan 35% loonverlies lijden, vallen niet onder de WGA. Zij blijven in dienst van de werkgever en moeten met de werkgevers zelf een oplossing zoeken.
De WGA bestaat uit twee uitkeringen:
  • de WGA-loongerelateerde uitkering en
  • de WGA-vervolg uitkering
WGA-loongerelateerde uitkering
- Deze uitkering wordt gebaseerd op laatst verdiende inkomen.
- Werkt de werknemer, dan ontvangt deze 70% van het verschil van zijn (maximum) dagloon en het met werken verdiende inkomen.
- Bij niet werken ontvangt de werknemer 70% van zijn (maximum) dagloon.

De duur van de WGA-loon gerelateerde uitkering kan variëren van 0,5 - 5 jaar. Na afloop van de WGA-loongerelateerde uitkering is er recht op de WGA-vervolguitkering.

WGA-vervolg uitkering
De WGA vervolg uitkering maakt onderscheid tussen:
- Gedeeltelijk arbeidsgeschikten die voldoende werken. Zij krijgen een aanvulling van 70% van het verschil tussen het laatstverdiende (maximum) dagloon en het met werken verdiende loon. Er moet wel voldoende gewerkt worden. De restverdiencapaciteit moet minstens voor 50% worden benut.
- Gedeeltelijk arbeidsgeschikten die niet of niet voldoende werken. Zij krijgen een vervolguitkering van 70% van het minimumloon vermenigvuldigd met het arbeidsongeschiktheidspercentage. Het loont dus altijd om (meer) te werken.
- Er is recht op een WGA-vervolguitkering tot 65 jaar.



bron: Amersfoortse Verzekering, Januari 2005

Terug naar historie Particulieren | Terug naar Nieuws Particulieren

  NIEUWS PARTICULIEREN
  NIEUWS ONDERNEMERS
   naar boven ^
 
Contact | Sitemap | Disclaimer