<< 24-08-2006 >>
Veel gezinnen zijn onverzekerd tegen schade of diefstal, omdat ze de kleine lettertjes van hun verzekeringspolissen niet goed lezen. Doordat ze ongemerkt niet aan de voorwaarden voldoen, dreigen zij bij schade niets uitgekeerd te krijgen.
Dit vermeldt het Verbond van Verzekeraars na een Brits onderzoek. Dit wees uit dat bijna driekwart van de verzekerden geen dekking hebben voor inboedel en opstal, omdat zij zelf niet aan de voorwaarden voldoen.
Zo melden veel mensen die langere tijd op reis gaan dit niet aan hun verzekeraar. Wanneer er dan wordt ingebroken, kunnen ze nergens aanspraak op maken. Hetzelfde geldt voor verzekerden die hun woning verbouwen en hierdoor schade oplopen. Als zij de verbouwing niet van tevoren gemeld hebben, blijven ze met de schadepost zitten.
In Nederland is de situatie minder dramatisch maar toch ernstig, aldus de verzekeraars. "uit onderzoek blijkt dat slechts 23% van de mensen hun polisvoorwaarden goed kent. Deze rest kent deze matig of slecht. De ervaring is dat mensen de polis pas goed lezen, wanneer ze al schade hebben".
In de meeste polissen is sprake van zogeheten risicowijzigingen. Wanneer je bijvoorbeeld een inbraakverzekering afsluit, wordt er door de verzekeraar een inschatting gemaakt van het risico. Hierop is de premie gebaseerd. Wanneer je een wereldreis gaat maken, neemt het risico op inbraak toe. In de meeste polissen staat dat je zoiets vooraf moet melden, zodat de verzekeraar eventueel een nieuwe premie kan vaststellen. Doe je dat niet en er gebeurt iets, dan kan dat vervelende gevolgen hebben.
bron: Leeuwarder Courant, 22 augustus 2006
Terug naar historie Particulieren | Terug naar Nieuws Particulieren
|