Home / Nieuws
  Jongeren de dupe van leeftijdssolidariteit bij pensioen

<< 27-08-2007 >>

Bijna niemand neemt de moeite, maar één van onze lezers ging de uitdaging aan en telde op wat hij in twee jaar tijd aan pensioenpremie had betaald. Dat het in die twee jaar opgebouwde pensioenkapitaal lager zou zijn had hij verwacht: volgens het solidariteitsbeginsel betalen jongeren meer dan ouderen. Maar niet dat het opgebouwde pensioen letterlijk duizenden euro’s lager lag dan de betaalde premie. Reden om bij pensioenfonds ABP in Heerlen eens aan de bel te trekken.

Een jongere die enkele jaren premie betaalt aan een pensioenfonds en daarna stopt, mag blij zijn als hij de helft van zijn pensioenpremie terugziet in zijn pensioenkapitaal. Dat is erg lastig uit te leggen, beseffen ze ook bij het ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland. Een logisch gevolg van de leeftijdssolidariteit binnen collectieve regelingen, stelt ABP-actuaris Alexander Paulis. „Het hele systeem drijft op welbegrepen eigenbelang, waarbij jongeren nu meer premie betalen om te voorkomen dat ook zij later zelf als oudere een huizenhoge premie moeten betalen.”

De voorlichtingsmolen over pensioen draait als nooit tevoren. Doel: Nederlanders pensioenbewuster te maken. Een belangrijk wapen is het uniforme pensioenoverzicht. Daarin staat onder meer hoeveel iemand aan ouderdomspensioen heeft opgebouwd. De over de jaren heen ingelegde premie ontbreekt. Deelnemers zien zo niet wat ze voor hun pensioenopbouw aan premie hebben betaald. Zonder te willen stellen dat dit manco opzettelijk is, het voorkomt wel lastige vragen van jongere deelnemers. Weinigen tellen zelf premies op. Voor wie het wil proberen: de premie staat op loonstrookjes als een percentage van het (pensioenopbouwend) inkomen. Elk jaar wordt met de premie een gelijk pensioendeel opgebouwd. Afhankelijk van de regeling ligt de jaaropbouw tussen 2 en 2,25% van het gemiddelde loopbaaninkomen.

Gat

De premie is veelal niet alleen zuiver en alleen voor ouderdomspensioen, waarschuwt Paulis snelle rekenaars. Er kunnen andere premies in zitten – bijvoorbeeld voor de anw-compensatie of een vroegpensioenregeling. Dit zijn echter kleinere percentages die niet het gat kunnen verklaren tussen betaalde premie en pensioenopbouw, bevestigt ook de ABP-actuaris.

 



 

De verklaring voor het verschil ligt vooral in het feit dat collectieve pensioenregelingen wettelijk verplicht zijn tot de zogeheten doorsneepremie. Deelnemers betalen ongeacht hun leeftijd dezelfde premie. Zou die verplichting er niet zijn, dan zouden jongeren een lagere pensioenpremie betalen. Dat heeft te maken met tijd. Hoe jonger, des te langer de ingelegde premie op de beurs kan aangroeien tot de gewenste jaaropbouw aan pensioen.

Iemand die pas met 50 met pensioensparen begint zal veel grotere bedragen moeten inleggen om tot hetzelfde pensioenkapitaal te komen. „Het omslagpunt waarbij iemand ’de juiste premie’ naar leeftijd betaalt ligt bij zo’n 45 jaar”, aldus Paulis (zie afbeelding). Een jongere van 25 zou volgens algemene actuariële rekenmethodes eigenlijk slechts 54% van de doorsneepremie moeten betalen, een 55-jarige zou juist 35% extra moeten betalen. Bij 57 jaar is er een knik in de ’juiste’ leeftijdgebonden premie. Dit wegens de versobering van de pensioenopbouw vanaf die leeftijd, ter compensatie van de vutrechten voor deze ouderen.

 

Solidariteit

Door de doorsneepremie betalen ouderen voor een jaaropbouw pensioen te weinig, jongeren te veel. Solidariteit. „Je gaat er natuurlijk wel van uit dat als jij straks ouder bent, de zaak wordt gespiegeld. Natuurlijk is daar discussie over. Het heeft iets weg van een kettingbrief die je door moet geven”, geeft Paulis ruiterlijk toe. „Wie garandeert straks dat de jongeren van later dit voor jou zullen doen?”

Paulis stelt echter dat het collectieve systeem op de hele loopbaan van iemand beoordeeld moet worden. „Na veertig jaar heb je niets te veel voor je pensioen betaald. Geen cent van de in de jonge jaren te veel betaalde premie gaat naar het pensioenfonds. Het is een gesloten systeem van deelnemer naar deelnemer.” Bovendien kan het volgens de actuaris een voordeel zijn dat mensen hun pensioenlast over de hele loopbaan gelijkmatig uitsmeren.

De doorsneepremie leidt daarmee vooral tot een optisch probleem, wil Paulis maar zeggen. Dat geldt echter niet voor de groeiende groep jongere mensen die slechts een korte tijd in een collectieve pensioenregeling zitten. Bijvoorbeeld jongeren die vanuit loondienst een eigen bedrijf opzetten, of een jongere vrouw die thuis voor de kinderen gaat zorgen. Zij hebben te veel premie betaald en mogen dat met enig recht onrechtvaardig vinden. Overigens kunnen nieuwbakken ondernemers het vertrek bij de collectieve regeling nog tien jaar rekken, zodat de pijn deels verzacht kan worden.

Profijt herintreders

Herintreders die op latere leeftijd met de pensioenopbouw starten, betalen daarentegen relatief te weinig voor hun pensioenopbouw. ,,Dat sluit natuurlijk wel aan op de maatschappelijke wens de herintreding van vrouwen te stimuleren”, nuanceert Paulis.

Het doorsneepremiestelsel kent echter dus duidelijk ook winnaars en verliezers. In principe kunnen die scherpe kantjes eraf worden gesneden, stelt Paulis, door jongeren een grotere jaarlijkse pensioenopbouw toe te kennen, ouderen een lagere. De doorsneepremie kan dan intact blijven. „Daartoe is echter wel een wetswijziging nodig”, stelt de ABP-actuaris.

De wettelijke plicht tot een doorsneepremie is er echter niet voor niets, meent Paulis. Het voorkomt dat jongeren op de arbeidsmarkt een voordeel krijgen vanwege lagere pensioenlasten. Werkgevers – zij betalen een deel van het pensioen – zouden dan een enorm concurrentievoordeel kunnen behalen als ze alleen jongeren in dienst zouden nemen. Ouderen zouden zich met een drie keer hogere pensioenlast de markt uitprijzen. Paulis: ,,Loslaten van de doorsneepremie zal tot leeftijdsdiscriminatie leiden. De doorsneepremie biedt dus ook zeker voordelen ten opzichte van een systeem van individuele, leeftijdsafhankelijke premies.”


bron: overgeld.nl

Terug naar historie Particulieren | Terug naar Nieuws Particulieren

  NIEUWS PARTICULIEREN
  NIEUWS ONDERNEMERS
   naar boven ^
 
Contact | Sitemap | Disclaimer