<< 10-09-2005 >>
De zorg voor de partner duurt inderdaad "tot de dood ons scheidt". Meer dan de helft van de Nederlanders kijkt bij trouwen of samenwonen niet naar de pensioensituatie. Zelfs het krijgen van kinderen verandert daar weinig aan. Dat blijkt uit een onderzoek van Stichting Pensioenkijker.nl. Deze stichting is door onder andere de vakbonden, de Ombudsman en het Verbond van Verzekeraars opgericht om het pensioenbewustzijn te verhogen.
In de meeste huwelijken is nog steeds sprake van een hoofdkostwinner en een mindere verdienende partner die de meest zorgtaken verricht. Cijfers van het CBS laten zien dat bij 37% van alle paren één partner voltijds werkt, en de andere partner in deeltijd voor 12 uur of meer. Bij 35% van alle stellen werkt één partner, terwijl de ander minder dan 12 uur werkt. Kortom alle reden je bij samenwonen of trouwen af te vragen of bij overlijden de overblijvende partner niet in de financiële problemen komt. Toch wordt dat massaal vergeten.
Ook bij jongere stellen is meestal sprake van een hoofdkostwinner, zeker na de geboote van het eerste kind. 10% van de vrouwen stopt meteen met werken en meer dan de helft (56%) gaat minder werken. Maar zelfs dat is voor meer dan de helft van de Nederlanders geen reden om nog eens naar het pensioen te kijken. De voorzitter van Pensioenkijker.nl, oud-staatssecretaris Elske ter Veld, spreekt van "een verontrustende situatie". "Armoede was in het verleden vaak een vrouwenprobleem. Het kan niet zo zijn dat de jonge vrouwen van nu door plotseling overlijden van hun partner weer in die situatie worden gebracht".
Een tweede huwelijk kan eveneens aanleiding zijn voor pensioenproblemen. Na de scheiding houdt de ex aanspraak op het partnerpensioen. Daardoor is de nabestaandenvoorziening voor de nieuwe partner meestal volstrekt onvoldoende, waarschuwt Elske ter Veld. "Trouwen met een gescheiden man betekent per definitie dat er geen volledig nabestaandenpensioen voor de nieuwe echtgenote is (tenzij ook de ex een nieuw huwelijk heeft gesloten, red.) Dat is iets dat men zich moet realiseren.
Ter Veld schetst nog een andere, vaak onbekende valkuil. "Wie als jongere vrouw trouwt met een al gepensioneerde man, kan nooit aanspraak maken op zijn nabestaandenpensioen".
bron: Leeuwarder Courant, 19 augustus 2005
Terug naar historie Particulieren | Terug naar Nieuws Particulieren
|