<< 24-04-2005 >>
Het antwoord op deze vraag is feite simpel: met uitzondering van enkele bijzondere situaties kan de loondoorbetaling van een werkgever pas vervallen na beëindiging van het dienstverband. De loondoorbetalingsverplichting, zoals geregeld in artikel 7:629 van het Burgelijk Wetboek, staat of valt met de aanwezigheid van een arbeidsovereenkomst of dienstbetrekking. Een arbeidsovereenkomst kan - met uitzondering van tijdelijke contracten of wegens dringende redenen - pas worden beëindigd nadat twee jaren van ziekte zijn verstreken en er geen zicht is op spoedig herstel. Voor beëindiging is bovendien toestemming nodig van het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI).
Bijzondere situaties waarin de werkgever bij ziekte geen loon hoeft door te betalen: - Het (aantoonbaar) opzettelijk veroorzaken van ziekteverzuim door de werknemer - Tijdens de zestien weken zwangerschaps- en bevallingsverlof - Als de werknemer niet meewerkt aan zijn reïntegratie.
Een werkgever zal bij ziekte van zijn werknemer vrijwel altijd minimaal de wettelijk voorgeschreven 70% van het loon door moeten betalen. Eventuele andere uitkeringen, zoals een ziektewetuitkering of verhoging van de WAO-uitkering tijdens ziekte, mag de werkgever in mindering brengen op zijn loondoorbetalingsverplichting. In veel CAO's en individuele arbeidsovereenkomsten is zelfs afgesproken om in het eerste jaar van ziekte tot 100% door te betalen. Over de hoogte van de CAO-aanvulling in het tweede jaar wordt op dit moment volop onderhandeld. Tijdens de eerste twee jaar van ziekte zal in totaal niet meer dan 170% van het loon worden doorbetaald, zo hebben werkgevers en werknemers afgesproken in de Stichting van de Arbeid, op aandringen van Minister De Geus. Hoe zich dat in de praktijk zal ontwikkelen is nog onzeker. Blijft het 100% in het eerste jaar, en dus 70% in het tweede jaar, of wordt het juist 70% in het eerste jaar en 100% in het tweede jaar of krijgen wij een glijdende schaal van 90% in het eerste jaar, 80% in het tweede jaar en vervolgens 70% in de WIA?
bron: AMEV info, april 2005
Terug naar historie Ondernemers | Terug naar Nieuws Ondernemers
|