Home / Nieuws
  De levensloopregeling: Wat moet u als ondernemer weten?

<< 28-09-2005 >>

De levensloopregeling is een wettelijk recht van de werknemer. Als werkgever heeft u de plicht om uw werknemers vanaf 1 januari 2006 een levensloopregeling aan te bieden. Maar wat houdt de regeling eigenlijk precies in?

Vast staat dat de levensloopregeling u extra administratief werk bezorgt. Zo moet u om te beginnen het loon apart houden dat uw werknemers opzij willen zetten voor de levensloopregeling. Hierna stort u het geld op een bankrekening (of in een verzekering) die uw werknemer hier speciaal voor heeft geopend. In de toekomst - als uw werknemer daar (conform de regels) om vraagt en u toestemming (let wel uw toestemming is en blijft vereist!) heeft gegeven voor het verlof - wordt via de spaarinstelling het spaartegoed aan u uitgekeerd en keert u het levensloopsaldo vervolgens uit aan uw werknemer. Daarbij moet u de premies volksverzekering en loonbelasting inhouden. De heffing van de werknemers- verzekeringen wordt al ingehouden voordat het loon op de levenslooprekening wordt gestort. Een voordeel van de levensloopregeling voor u als werkgever: er geldt geen eindheffing van 25%. Bij de spaarloonregeling is dat wel het geval.

Zo voorkomt u problemen achteraf
Om te voorkomen dat de werknemer de grens van 12% per jaar overschrijdt, raden wij u aan geen vast bedrag te sparen maar een percentage. De werknemer kan dan bij een daling van het salaris niet per ongeluk te veel gaan sparen. Daarnaast is het belangrijk dat u controleert of de werknemer niet méér heeft gespaard dan wettelijk is toegestaan: het totale maximum ligt op 210% van het bruto jaarloon.

Levensloopregeling als secundaire arbeidsvoorwaarde
U kunt de levensloopregeling ook zien als een kans om uw werknemers een (extra) secundaire arbeidsvoorwaarde te bieden. Als werkgever mag u namelijk ook zelf bijdragen aan de levensloopregeling mits het spaarbedrag binnen de grenzen blijft (per jaar maximaal 12% van het brutosalaris en totaal een maximum tegoed van 210% van het bruto salaris). U mag echter geen voorwaarden stellen aan bijvoorbeeld de besteding van het levenslooptegoed. Verder moet u álle werknemers die in vergelijkbare omstandigheden verkeren - ook als zij niet deelnemen aan de levensloopregeing - dezelfde bijdrage geven.

Zelfstadig ondernemer
Zelfstandige ondernemers met eenmanszaken, vennoten van een VOF en maten van een maatschap, kunnen geen gebruikmaken van de levensloopregeling

Heeft u vragen over de levensloopregeling,  neem dan kontakt met ons op voor een afspraak.


bron: Ter Zake, Fortis Bank september 2005

Terug naar historie Ondernemers | Terug naar Nieuws Ondernemers

  NIEUWS PARTICULIEREN
  NIEUWS ONDERNEMERS
   naar boven ^
 
Contact | Sitemap | Disclaimer